תכנית "שיעורי בית – בבית!"
1. מטרות ויעדים של התוכנית
שיעורי בית – בבית!, התכנית אותה מפעילה העמותה מאז ספטמבר 2006, לכיתות ז'-י"ב: לימודים בבתי התלמידים, בשעות 16:00 ואילך.
התכנית "שיעורי בית – בבית!" פועלת במקביל על שלושה צירים מרכזיים בחיי הנער או הנערה:
- הציר החברתי-רגשי: מועדון נוער ובו פעילות א-פורמלית של מועדון נוער, חוגי סיירות, אוזן קשבת, ועובדת נערות (יצירת מוטיבציות);
- הציר הלימודי: תכנית סיוע בלימודים במקצועות אנגלית, מתמטיקה ולשון, המתקיימת בבתי החניכים (מיצוי המוטיבציות); קשר עם ביה"ס.
- הציר המשפחתי: חיזוק התא המשפחתי, הדגשת תפקידי מנהיגות של ההורים, והקניית הרגלים משפחתיים בנושא הלימודים אחר הצהריים (המוטיבציות כערך פנימי ולא חיצוני), קשר עם הקהילה.
התכנית מביאה תכניות קיימות אל תוך בתי התלמידים: עזרה לימודית בבתיהם, בקבוצות קטנות וברמת הוראה טובה. התוכנית מקנה הרגלי למידה בבית, יוצרת דפוסים של הכנת שיעורים, ויכולה לזכות להצלחה יחסית בהקניית הרגלים למשפחה כולה בעניין לימודים בשעות אחר הצהרים, הכנת שיעורים ומעורבות ההורים בלימודי הילדים. כאשר ההורים רואים במו עיניהם את הילדים מכינים שיעורים, הם יוכלו להפנים את חשיבות הדבר וגם יודעים להקצות את הזמן והמקום המתאימים לכך בבית, לתלמידים עצמם ולאחיהם. התלמידים, מצדם, לא "יבריזו" משיעורים, שכן המורה מתארח בביתם.
דווקא משום ש"בבית אין תנאים", זה המקום להוכיח שיש ויש תנאים ללימודים בבית. בסופו של דבר, לאחר שכל התכניות יסתיימו וייעלמו, הילד הוא בן להוריו וגר בביתו, ורק אם המשפחה תתרגל ללימודים בבית, התוצאות יישמרו לאורך זמן.
מטרות:
· יצירת מרחב לימודי בבתים, והפנמת ערך הלימודים אחה"צ בקרב ההורים והאחים האחרים בבית
· עלייה בהישגים הלימודיים
· הפחתה ביציאה הבלתי מבוקרת לפנימיות וצמצום הנשירה
· חיזוק התא המשפחתי, על ידי אינטרקציה חברתית ו"בגובה העיניים" עם ההורים
· הגברת מעורבות ההורים בלימודים
· שיפור הביטחון העצמי
· פיתוח מנהיגות צעירה, אשר לה כלים להתמודדות עם מצבי סיכון
· פיתוח תחושת שייכות וחיזוק הקשר אל הארץ
2. התוכנית ושיטות העבודה
- התלמידים (מספר; רמה לימודית; גיל; וכד') לומדים בקבוצות קטנות (3-4 משתתפים) של תלמידים בעלי צרכים דומים, שהם גם קבוצה חברתית.
- כל קבוצה מקבלת סיוע לימודי במקצוע אחד או שניים, 2 שעות X פעמיים.
- לכל קבוצה מצמיד רכז התכנית מורה קבוע לכל מקצוע. יחד, קובעים באיזה יום לומדים באיזה בית, באופן קבוע ויציב.
- בסוף או בתחילת השיעור או במועד מיוחד, נערך ביקור בית אצל התלמידים לחצי שעה לצורך יצירת קשר עם ההורים. השיחות הן בנושאים כלליים וחברתיים. חשוב שלא להשתמש בילד כמתורגמן, על מנת שלא לפגוע בהיררכיה המסורתית בבית.
- המורים מקבלים הכשרה שוטפת בשני תחומים במקביל:
(1) בתחום הפדגוגי, בניית תכנית אישית לתלמיד, וכד';
(2) בתחום הרב-תרבותיות, כניסה לבתים וכד'.
- התכנית כוללת טיולים קצרים במהלך השנה, לתלמידים, הורים ומורים יחד, לשם יצירת קשרים א-פורמליים, חשיפה לאקדמיה – ביקורים באוניברסיטאות.
התוכנית פועלת כיום במספר יישובים, ומותאמת לצורכי היישוב.
ליצירת קשר :